Køn og seksualitet er ikke afgørende for hvem man er som person, men det er min erfaring at mange ser anderledes på det. Det er en af grundene til at jeg har valgt at skrive en tematisk trilogi af ungdomsbøger om homoseksuelle og transkønnede. Nedenfor kan du læse nogle af mine tanker og overvejelser om serien.
Serien består af
Mere end veninder (2016)
Historien om en dreng (2017)
På vej mod Sophie (2018)
Tankerne bag
Det interessante ved køn og seksualitet er i mine øjne ikke de mennesker der af den ene eller anden grund falder uden for normen, men hvordan det omkringværende samfund vælger at se på dem og behandle dem. Der kan hurtigt komme mange fordomme til, og fordommene kan føre til regler og forbud. Nogle religiøse grupper anser homoseksualitet som en synd, og flere steder i verden kan man blive straffet hårdt, nogle steder endda henrettet, for at være kæreste med en af samme køn.
Det kan virke fjernt for os i den vestlige verden, og vi kan have en tendens til at anse den slags handlinger for at høre til i dele af verden som vi ikke opfatter som lige så oplyste som vores egen. De færreste af os tænker over at vi også i Danmark forskelsbehandler homoseksuelle og transkønnede. For eksempel kan homoseksuelle mænd i Danmark ikke få lov til at donere blod selvom alt donorblod – både fra mænd og kvinder – testes for HIV, AIDS og andre farlige sygdomme, og indtil for ganske få år siden stod transkønnethed på den officielle liste over psykiske sygdomme.
Der er uden tvivl problemer forbundet med at være homoseksuel eller transkønnet, også her i Danmark, men mange af de problemer som LGBT-personer (LGBT står for lesbian, gay, bisexual and transgender) døjer med i hverdagen er helt de samme som alle andre: arbejdsløshed, eksamensangst, kærestesorger osv.
Mere end veninder
I foråret 2016 udkom Mere end veninder som handler om 16-årige Anja der lige er startet på gymnasiet. I hendes hjem lurer forældrenes skilsmisse lige rundt om hjørnet med en far der aldrig er hjemme, og en mor der måske drikker lidt for meget rødvin om aftenen. Nå ja, og så er Anja homoseksuel. Men det er ikke det bogen handler om – ikke rigtigt i hvert fald. Anja har godt nok ikke fortalt andre end sin bedste ven, Markus, at hun er til piger, og heller ikke da hun bliver kærester med Markus’ kusine, Catherine, fortæller hun det til andre. Anja er nemlig bange for at hendes mor vil blive vred. Derudover har Anja allerede en masse andre problemer at slås med, for eksempel forældrenes forhold og det at hendes kæreste bor i USA, mens hun selv bor i Danmark.
Min agenda med at skrive Mere end veninder var – udover at fortælle en god historie – at Anja måske nok er homoseksuel, men at hun også er en helt almindelig teenager med de glæder og problemer som hører med til det.
Historien om en dreng
I foråret 2017 udkom Historien om en dreng. Den er en tematisk fortsættelse til Mere end veninder, men selvom et par af bipersonerne går igen, har de to historier ikke noget med hinanden at gøre.
Historien om en dreng handler om 17-årige Thobias der er ved at færdiggøre gymnasiet, og som er bange for at indrømme over for omverdenen at han ikke har en plan for fremtiden. Thobias er kærester med Julie, men en dag bliver han præsenteret for David, og gennem bogen bliver han mere og mere bevidst om hvilke følelser han har for David, og hvilke konsekvenser de har.
I denne bog er jeg gået mere ind i problematikken med at have en seksualitet der ligger uden for samfundets norm, og jeg håber at bogen kan sætte nogle tanker i gang hos læseren, blandt andet om hvordan vi i det daglige bruger LGBT-relaterede ord – for eksempel som skældsord – og hvorvidt det er vigtigt at placere folk i bokse.
På vej mod Sophie
August 2018 udkom På vej mod Sophie. Bogen handler om 15-årige Sophie som er så uheldig at der på hendes fødselsattest står ‘Mikkel’. Sophie er nemlig født som dreng, men vidste allerede som lille at der var noget galt med hendes krop. I 9. klasse tager hun mod til sig og fortæller både forældrene og sin klasse hvem hun i virkeligheden er. Bogen centrerer sig om hendes udredningsforløb på Sexologisk Klinik i København hvor psykologer med speciale i kønsidentitet skal vurdere om hendes ønske om at blive pige varer ved.
På vej mod Sophie har krævet meget mere research end seriens to foregående bøger. Hvor Mere end veninder og Historien om en dreng primært var kærlighedshistorier eller historier om hverdagen, så handler På vej mod Sophie om en omstændelig proces gennem det offentlige system. Denne proces er hverdag for mange mennesker, men fremmed for langt de fleste. Jeg har i skriveprocessen talt med både transkønnede børn og voksne og med repræsentanter fra de forskellige instanser som Sophie møder på sin vej: Sexologisk Klinik, Region Hovedstadens Børne- og Ungdomspsykiatrien og Klinik for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet. Jeg har forsøgt at få så meget fakta på plads som muligt, men udredningsforløbet for personer under 18 år er stadig meget nyt og derfor stadig i forandring.
Udover at kaste lidt lys over den proces som Sophie går i gennem, og som de færreste kender til, har jeg også villet vise Sophie som almindelig teenagepige. Udredningsforløbet er ikke hende, men noget hun skal igennem for at nå sit mål om også fysisk at blive pige. Derfor har det været et mål for mig ikke at vise hende som patient, og bogen indeholder også andre problematikker, for eksempel overgangen fra folkeskole til gymnasium, hvordan det er at flytte til en anden del af landet, og hvordan man gør når man er forelsket i en fyr man kun har mødt online.
Læs mere om homoseksuelle og transkønnede
Du kan læse mere om homoseksuelle og transkønnede på Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoners hjemmeside.